Ελληνική Κοινότητα Ναυτομοντελιστών

Συζητήσεις - Discussions => Σκάφη με ηλεκτρικούς κινητήρες - Electric => Topic started by: Στέφανος Δώδας on March 17, 2021, 22:28:56Title: προστασία ηλεκτρικών και μπαταρίας βάρκας
Post by: Στέφανος Δώδας on March 17, 2021, 22:28:56
Καλησπέρα,
έχω ένα βαρκάκι και θέλω να μάθω αν ένα ESC που έχω προσφέρει προστασία στην μπαταρία μου. Δηλαδή να κόβει μόλις η μπαταρία φτάσει στο μικρότερο δυνατό voltage αλλά και να κόβει αν το μοτοράκι προσπαθήσει να τραβήξει περισσότερα αμπερ απο το αναμενόμενο σε περίπτωη που κολλήσει καπου (φύκια). Το ESC που έχω είναι αυτό https://www.cableworks.gr/ilektronika/drones/esc/30a-brushless-motor-esc-for-rc-airplane-quadcopter/ (https://www.cableworks.gr/ilektronika/drones/esc/30a-brushless-motor-esc-for-rc-airplane-quadcopter/) και η μπαταρία είναι μια 2S Li-Po 5500 A. Επίσης εκτός απο το μοτοράκι έχω και ένα κύκλωμα που παίρνει ρεύμα απο την ίδια την μπαταρία μέσω ενός UBEC (https://grobotronics.com/ubec-dc-dc-step-down-buck-converter-5v-3a-output-el.html (https://grobotronics.com/ubec-dc-dc-step-down-buck-converter-5v-3a-output-el.html)) το οποίο και αυτό θέλω να δω αν προσφέρει κάποιου είδους προστασία. Διαφορετικά θα πρέπει να συνδέσω δίοδο για να κόβει την σύνδεση σε περίπτωση που τα volt πέσουν απο ένα σημείο και μετά.


Title: Re: προστασία ηλεκτρικών και μπαταρίας βάρκας
Post by: Abi on March 18, 2021, 10:13:52
Γειά σου Στέφανε,

Γιατί βάζεις αεροπορικό ESC εφόσον υπάρχουν πάμπολα πια για σκαφάκια? :aporia:

Διαβάζοντας τώρα την περιγραφή στο link που παρέθεσες, η τελευταία πρόταση απαντάει ακριβώς σε αυτό που ρωτάς.
Low Voltage Protection Mode ,Low-voltage protection threshold
Δηλαδή σε περίπτωση πτώσης τάσης (άδειασμα μπαταρίας) βάζει το σκάφος σε κατάσταση ανάγκης και μάλιστα μπορείς να ρυθμίσεις το όριο (threshold).

Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η απάντηση βρίσκεται στο τέλος της σελίδας, κάτω απο τα Files, σε pdf αρχείο http://cdn-shop.adafruit.com/datasheets/MP2307_r1.9.pdf (http://cdn-shop.adafruit.com/datasheets/MP2307_r1.9.pdf)
Το προτελευταίο Feature λέει Input Under Voltage Lockout δηλαδή διακοπή παροχής σε περίπτωση χαμηλής τάσης εισόδου. Δεδομένης της εμβέλειας λειτουργείας του (από 4.75V εως 23V) πιστεύω θα είναι και αυτό προγραμματιζόμενο.
Επίσης λέει ότι κάνει φασαρία την ώρα της χρήσης!  :laughing:

Τώρα εαν πραγματικά κάνουν αυτά που υπόσχονται ή πως αυτά γίνονται είναι άλλη υπόθεση  :hello: μάλλον θέλει RTFM :rtfm:

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal